T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KONYA / AKŞEHİR - Akşehir Şehit İsmail Cem Yakınlar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

TARIM TEKNOJİLERİ ALANI

Meyve ve sebzelerin üretimi, yetiştiriciliği, hasadı ve pazara hazırlanma,
Tarlada üretimi yapılan tahıllar, baklagiller, endüstri bitkileri; çayır, mera, yem bitkileri ile tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştiriciliği, bakımı, hasadı ve pazara hazırlanma,

İç mekân süs bitkileri, dış mekân süs bitkileri ve kesme çiçeklerin üretim, bakım ve kültürel işlemleri, çiçekçilik organizasyonlarını yürütme, el ve masa düzenlemeleri, sepet-çelenk, sabit, hareketli, açık ve kapalı mekânların süslemelerini yapma,

Peyzaj projesi okuma ve ölçeklendirmeleri, dış mekân süs bitkileri, inşai ve mimari yapı elemanları, projeyi araziye uygulama, çim alan tesisi, özel bahçe tanzimleri ve bahçe bakımı yapma,

Tarım alet-makinelerinin bakımı, onarımı ve kullanımı ile ilgili bilgi, becerileri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır. .

Dünyada tarım alanında kendi kendine yetebilen ender ülkelerden olan Türkiye, hızla gelişen sanayisinin yanında tarım teknolojileri alanındaki değişim ve gelişmelere ayak uydurmak zorundadır. Ülkemizin sahip olduğu ekolojik avantajların doğru kullanımıyla tarım teknolojileri sektörü ülke ekonomisine büyük katkı sağlayabilir. Zamanın değerli, kaynakların çok önemli olduğu günümüzde eğitilmiş insan gücü, göz ardı edilemeyecek kadar önem taşımaktadır.

Günümüz rekabet ortamı içinde, bilgi, önemli bir güç hâline gelmiştir. Neyin,  nerede, ne zaman, nasıl yapılacağı konularında doğru kararlar verebilmenin yolu  'bilgi' sahibi olmaktan geçmektedir. Bu nedenle tarım teknolojilerinde problemler, bu alandaki yeni bilgi ve teknolojileri yakından takip ederek, tarım teknolojileri alanında kendine güveni olan, bilgi ve beceri düzeyi yüksek,  girişimci ruha sahip teknik elemanlarla çözülebilir ve tarım sektöründe ileriye doğru gidilebilir.

Türkiye'de tarım teknolojileri alanı hızla  gelişmekte ve büyümektedir. Ülkemizde küçük ve orta ölçekli işletmeler giderek  şirketleşmekte ve bu alanda çok sayıda elemana ihtiyaç duyulmaktadır. Bu sektör,  ülkemizde çoğu geleneksel yöntemlerle çalışan küçük ölçekli işletmelerin  ağırlıkta olduğu bir görünüm sergilemektedir. Son yıllarda büyük ölçekli  işletmelerin sayısında artış görülmüştür.

Tarım Teknolojileri, sağladığı istihdam imkânı,  üretim sürecinde yarattığı katma değer ve uluslararası ticaretteki ağırlığı  nedeniyle ekonomik kalkınmada önemli rol oynamaktadır. Tarım Teknolojileri  meslek alanındaki eğitim; günün müşteri isteklerine cevap verebilecek,  kaynakları ve zamanı verimli kullanabilecek, kendini mesleki gelişimlerin  gerisinde bırakmayacak nitelikli insan gücünü yetiştirmek için gelişen eğitim  teknolojilerini ve metotlarını kullanarak faaliyetini sürdürmektedir.

Tarım Teknolojileri alanında çalışacak orta kademe teknik insan gücü, mesleki  yeteneklerin ve yeterliklerinin yanı sıra diğer meslek alanındaki kişilerle  sürekli iletişim hâlinde ve grup çalışmasına yatkın kişiler olarak  yetiştirilmesi hedeflenmektedir.

Günümüzde meslekler, kendi alt şubelerini oluşturup bunları adeta birer bağımsız  meslek gibi ortaya koymaktadırlar. Bu değişimden Tarım Teknolojileri alanı da  etkilenmiş ve kendi alt dallarını oluşturmuştur.

Tarım Teknolojileri alanı sektör ihtiyaçları göz önünde bulundurularak hazırlanmış geniş kapsamlı bir programdır. Bu alan altında Endüstriyel Sebze ve Meyve Yetiştiriciliği, Tarla Bitkileri Yetiştiriciliği, Tarım Alet ve Makineleri, Süs Bitkileri ve Peyzaj olmak üzere 4 dal bulunmaktadır. Öğrenciler en yatkın oldukları dalı seçerek eğitimlerine devam etmektedirler.

Bahçe Bitkileri Dalı

Endüstriyel sebze ve meyve yetiştiricisinin sahip olması gereken, sebze, meyve ve asmaların üretimi, yetiştiriciliği, hasadı ve pazara hazırlama yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimin verildiği daldır. Bu dalda, Tarım teknolojileri alanında endüstriyel sebze ve meyve yetiştiriciliği mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

Tarla Bitkileri Dalı

Tarla bitkileri yetiştiricisinin sahip olması gereken, tahıllar, endüstri bitkileri, yağ bitkileri, tıbbi bitkiler ve yem bitkilerinin üretimi ile çayır mera tesis ve ıslahının yapılması ile ilgili yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Bu dalda, Tarım Teknolojileri Alanında tarla bitkileri yetiştiriciliği mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

Tarım Makineleri Dalı

Tarım alet ve makineleri dalı, traktör ile tarım alet makinelerinin kullanımı için gereken bakım, basit onarım ve ayarlarını yapma ve bunları tekniğine uygun olarak kullanma ile ilgili yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Bu dalda tarım alet ve makineleri mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

Süs Bitkileri ve Peyzaj Dalı

Süs bitkileri yetiştiricisi ve peyzaj uygulayıcısının sahip olması gereken, iç mekân, dış mekân ve kesme çiçeklerin üretimi, bakımı, kültürel işlemleri, pazara hazırlanması ile peyzaj uygulama ve çiçek düzenlemeleriyle ilgili yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Bu dalda Tarım Teknolojileri Alanında süs bitkileri ve peyzaj mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

Süs bitkileri yetiştiriciliği ve peyzaj dalında gerçekleştirilen çalışma ve faaliyetler aşağıda sıralanmıştır:

·         Dış mekan bitkilerinde çoğaltma teknikleri

·         İç mekan bitkilerinde çoğaltma teknikleri

·         Tüplü dış mekan bitki üretimi

·         Kesme çiçek yetiştiriciliği

·         Dış mekan bitkilerinde ve güllerde budama çalışmaları

·         Peyzaj alanları düzenleme çalışmaları

·         Çim tesisi ve bakımı (biçim, sulama, gübreleme) çalışmaları

Peyzaj alanlarında sulama projesi uygulamaları

10-06-2021

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 17.06.2020 - Güncelleme: 08.01.2023 12:01 - Görüntülenme: 715
  Beğen | 3  kişi beğendi